Digital Growth Agency

How to: Menu-indeling.

In de serie ‘how to’ delen we hoe je dingen voor elkaar krijgt. In dit artikel is het menu aan de beurt. We zullen je hier niet vertellen wat een goed en wat een slecht menu is, maar we leggen uit hoe je zelf bij een goed menu uit kan komen.

Er is altijd veel meer te vertellen dan dat er in jouw menu past. En hoe meer dingen je in het menu zet, hoe meer er gevonden worden. Maar op een gegeven moment wordt het menu warrig. En moet je categoriseren.

Wij stellen een bewezen route naar een perfecte menu-indeling voor. Deze route leggen we uit aan de hand van 3 stappen:

 • Signalen: hoe kun je zien dat je menu niet functioneert?
 • Verbeteren: hoe pak je het aan om het menu te verbeteren?
 • Implementeren: hoe zorg je ervoor dat jouw uitwerking daadwerkelijk een verbetering gaat zijn.

Heb je na het lezen nog vragen, stuur ons dan een mailtje. We helpen je graag.

Signalen

In principe kan elke menu-indeling beter, maar hoe weet je nu dat jouw menu-indeling echt aan verandering toe is? We hebben een lijstje met signalen gemaakt die wij vaak tegenkomen bij een slechte menu-indeling.

Zoekopdrachten

Heeft jouw site een zoekfunctie? Goed! En meet je netjes welke zoekopdrachten er worden ingetoetst? Helemaal goed! Daar kan je namelijk je eerste signaal vinden. Een haperende menu-indeling herken je als er veel zoekopdrachten plaatsvinden op termen die in het menu staan. Dit mogen synoniemen of afgeleiden zijn.

Belletjes/mailtjes/appjes/chatjes

Het volgende signaal is het klantcontact. Check of er veel vragen binnenkomen waarvan het antwoord direct in het menu te vinden zijn. Check waarom mensen met deze vraag bellen. Kunnen ze het niet vinden op de site? Noemen zij de dienst/product/informatie anders? Wisten ze de naam uberhaupt niet en begonnen ze te twijfelen door allerlei termen of ze wel het juiste hadden gevonden?

Data

Uiteraard, check altijd de data. Wat zeggen de cijfers. Je kunt 2 relatief eenvoudige analyses maken.

Allereerst, check hoeveel mensen er vanaf home (of een andere landingspagina) de weg vinden naar categorieën en vanuit de categorieën naar de detailpagina`s en vanuit de detailpagina`s naar het aanmeld-/bestelformulier en uiteindelijk van bestelformulier naar conversie. Groepeer alle pagevisits over die 4 onderdelen en maak de funnel: Landingspagina > Categoriepagina > Detailpagina > Aanmeld-/aanvraagformulier > Conversie. Bouw op basis van de categorieën in de data een grote funnel van je site. Daarna controleer je de uitval per stap. Deze uitval kan het signaal zijn. Hou deze funnel ook in de gaten als je naar een nieuw menu gaat.

Tweede methode is om uitsluitend te kijken naar bezoekers die een conversie hebben gemaakt. Hoe navigeren deze mensen over de site; waar komen ze binnen en hoe komen ze tot de conversie. Vergelijk deze paden met de data uit de vorige analyse. Stel, converterende bezoekers starten niet of nauwelijks op home of op een landingspagina. En uit de vorige analyse bleek dat daar wel een grote hoeveelheid verkeer komt. Dan kan dat heel goed een teken zijn dat mensen via de navigatie van het menu eigenlijk de juiste detailpagina`s niet kunnen vinden.

Aanbod uitgebreid

Traditioneel wordt een maximaal aantal (sub)menu-items van 7 gehanteerd. Dus, heeft jouw categorie meer dan 7 items, dan moet ie worden opgesplitst. Wij voegen graag er aan toe dat het afhangt van het type van jouw aanbod. Wanneer er items staan in jouw menu die voor de bezoeker moeilijk uit elkaar te halen vallen, dan is dat jouw signaal dat het teveel gegroeid is.

Verbeteren

Oke, de conclusie is getrokken, het menu moet worden verbeterd. Maar hoe dan? Je kan het in je eentje uitzoeken en iets implementeren dat jezelf logisch lijkt, maar wij hebben een betere manier. Wij zijn fan van Card Sorting sessies. Met dergelijke sessies hebben we al veel organisaties naar een verbeterd menu geholpen. Het werkt alsvolgt.

Voorbereiding

Je hebt nodig:

 • Vergaderruimte
 • Geeltjes
 • Stiften
 • A3 vellen

Voor deze sessie heb je verschillende mensen uit de organisatie nodig. Bijvoorbeeld mensen met een achtergrond in:

 • (Online) Marketing
 • Klantcontact
 • Verkoop/commerciëel
 • Communicatie

Aantal personen: 5 - 12

Tijd: 1,5 - 2 uur.

Stap 1

Als voorbereiding op wat komen gaat, begin je bij de klant. Super logisch, super cliché. Maar zoals heel veel cliché`s, is het wel waar. Goede oefening om als klant te gaan denken is om verschillende customer journeys uitwerkt en je echt in hem/haar te verplaatsen. Heb je al uitgewerkte journeys, neem die dan door met het team.

Stap 2

Als je goed in het denkpatroon van de klant zit én je een aantal customer journey`s uitgewerkt hebt kan de Card Sorting sessie beginnen.

Vervolgens maak je een lijst van alles dat op de site staat/zou moeten staan. Dit doe je door iedereen dingen te laten roepen die op de site staan/moeten staan. De voorzitter schrijft deze op geeltjes en hangt die op. Bij overlappende kaartjes moet de voorzitter zorgen voor een duidelijk onderscheid tussen de twee of een samenvoeging.

Stap 3

Maak meerdere sets van alle kaartjes, zodat meerdere groepjes tegelijk de oefening kunnen doen. In onze ervaring is het handig om dit moment aan te grijpen voor een pauze. Tijdens de pauze kunnen alle kaartjes rustig worden overgeschreven.

Stap 4

Verdeel de deelnemers in groepjes. Laat groepjes niet groter worden dan 4 mensen. Grotere groepjes zorgen ervoor dat afstemming binnen de groepjes te lang duurt. Geef ieder groepje een set van alle kaartjes en een aantal blanco geeltjes. Ieder groepje moet zijn/haar kaartjes over de A3 verdelen zoals het menu volgens dat groepje in elkaar zou moeten steken. Zorg ervoor dat vooraf duidelijk is welke menu-gebieden gebruikt mogen worden (top menu, hoofdmenu, submenu, sub-submenu, footer-menu) en spreek eventueel een max aantal kaartjes per menu-onderdeel af.

Het is geoorloofd om niet alle kaartjes te gebruiken, mits er een goede uitleg voor is. De blanco geeltjes zijn er voor 2 redenen. Eén, om een categorie te maken en twee, om een nieuw kaartje (menu-item) te maken. Dit laatste kan nodig zijn om originele kaartjes op te splitsen of samen te voegen. Geef alle teams een realistische timebox mee, bijvoorbeeld 20 minuten.

Stap 5

De laatste stap draait om het vergelijken van de verschillende uitkomsten en het vinden van consensus. Laat iedere groep zijn of haar uitwerking presenteren en bespreek daarna met elkaar welke uitwerking het beste was. Het kan ook zijn dat dit een samenvoeging van de twee is. Maak uiteindelijk de nieuwe indeling één keer als voorbeeld en controleer met de groep. Dit is dan ook de definitieve uitkomst van de sessie

Implementeren

Het enige dat rest is de implementatie. Ook dit doen we altijd in stapjes. De navigatie heeft grote impact op conversie. Zorgvuldigheid is dus gepast.

Stap 1

Analyseer welke pagina`s in het nieuwe menu staan, maar nog niet bestaan in de huidige site. Controleer met name op samengevoegde/gesplitte onderdelen en nieuwe ontstane categorieën.

Stap 2

Zet de pagina`s uit stap 1 op

Stap 3

Maak op een testomgeving het nieuwe menu aan en controleer nog 1 keer of je alles hebt

Stap 4

Zet een A/B-test op waarin je het huidige menu tegen het nieuwe test. We willen natuurlijk wel zeker zijn dat het een verbetering is. Deze doelen kan je daarin meenemen:

 • Conversiepercentage
 • Percentage bezoekers dat een categoriepagina bezoekt
 • Percentage bezoekers dat een detailpagina bezoekt
 • Percentage bezoekers dat het formulier om aan te vragen of af te rekenen bezoek

Stap 5

Zet live als de test succesvol is. Zo niet, geen paniek. Sterker nog, wees blij dat je het niet zomaar hebt over gezet. Dat had je conversies gekost. Analyseer welke pagina`s men in de nieuwe situatie niet meer bereikt die het voorheen wel bereikte en onderzoek waarom. Probeer daar verbeteringen door te voeren en opnieuw te testen.