Zo bouw je een Digitale Cultuur

Een groot deel van de organisatie is gericht op het voorkomen van fouten, het vergroten van efficiëntie en effectiviteit. Dit staat lijnrecht tegenover de juiste digitale cultuur.

We hebben deze cultuur gecreëerd voor organisaties als NLE (Nederlandse Energie Maatschappij)Yource en ETQ.

De juiste digitale cultuur kun je creëren en heb je invloed op. Het is belangrijk om de cultuur binnen jouw team zo in te richten dat alle sterke punten maximaal tot uiting komen en dat zwaktes onderling worden gecompenseerd.

#22 Ruimte om te falen

Dit is echt stap 1. Daar waar andere afdelingen uit alle macht falen proberen te voorkomen, zal het bij het Digitale Team omarmt moeten worden. Op Finance of Customer service zijn fouten niet welkom. Bij het Digitale Team gaat het er juist om dat men gaandeweg leert. Een niet geslaagde test moet niet als iets negatiefs worden gezien, maar als iets waarvan geleerd kan worden.

Er zijn 3 goede redenen waarom dit verschil er is:

  1. Er zijn weinig conventies, de Belastingdienst schrijft voor waar jouw boekhouding aan moet voldoen, zulke standaarden zijn er digitaal niet
  2. De digitale wereld ontwikkelt zich razendsnel, zonder uitproberen lig je ontzettend snel achter
  3. Er kan kort cyclisch worden getest en op basis van data worden geëvalueerd.

Kortom, zorg dat gefaalde experimenten oké zijn en investeer in het verkrijgen van zoveel mogelijk learnings uit iedere test.

Digitale cultuur

#23 Ruimte om feedback te geven en ontvangen

Een openheid creëren rondom het krijgen en geven van feedback helpt bij het zo snel mogelijk leren van het team. Temeer omdat teams multifunctioneel zijn en elkaar moeten helpen met hun eigen inzichten. Zo ontstaat een sneller groeipad en een hoger resultaat. Drie tips voor het stimuleren van feedback:

  1. Zorg voor vaste momenten (bijv. een Retrospective)

  2. Leider moet voortouw nemen en

    feedback vragen

  3. Zorg voor psychologische vrijheid (zie onderaan).

Een boek waar wij graag uit lezen al het hierom gaat is Radical Candor van Kim Scott.

Radical Candor

#24 Pak de tijd voor eigen ontwikkeling

Om bij te kunnen blijven zullen teamleden niet alleen maar bezig moeten zijn met de uitvoering. Er moet ruimte zijn om nieuwe dingen te onderzoeken of uit te proberen.

Door de overvolle agenda is het vaak lastig om een moment hiervoor te vinden

Praktisch gezien is de eigen ontwikkeling van Digital teamleden lastig. Door de overvolle agenda is het vaak lastig om een moment hiervoor te vinden. Dit kan je doorbreken door een vast moment in de week/maand te reserveren voor eigen ontwikkeling.

Een andere manier om dit te doorbreken is door samen leerdoelen op te stellen. De mooiste resultaten haal je als je hier een groepsproces van maakt. Wanneer je jouw leerdoelen niet alleen voor jezelf najaagt, maar ook omdat teamleden dit graag willen, is de kans op slagen vele malen groter.

#25 Vier successen

In sommige organisaties is het heel normaal om successen te vieren, in andere gebeurt het nooit. In onze ervaring werkt het samen vieren van succes super goed voor de teamdynamiek. Een gezamenlijk succes bindt en smaakt naar meer. Door het te vieren wordt er nog meer nadruk op succes gelegd en krijgen mensen meer het gevoel deel uit te maken van een succesvol team.

Digitale Cultuur Vier successen

#26 Creëer een sfeer van psychologische veiligheid

Google heeft er een uitgebreid onderzoek naar gedaan. Ze hebben 2 jaar onderzoek gedaan naar 180 teams om te bepalen wat nu precies het succes van teams bepaalt. Ze stellen vast dat de succesvolle teams 5 eigenschappen delen.

By far de meest belangrijke van de 5: Psychological Safety. Het creëren van een sfeer waarin teamleden zich psychologisch veilig voelen is het allerbelangrijkste onderdeel van succesvolle teams.

Bronhttps://www.inc.com/michael-schneider/google-thought-they-knew-how-to-create-the-perfect.htmlZelf ook aan de slag

Lees meer over hoe je succesvol een Digitaal Team bouwt

Het bouwen van een succesvol digitaal team kent vele uitdagingen. In dit handboek lees je allerlei tips van onze kant hoe je dit het beste op kunt pakken. Heb je vragen, dan weet je ons te vinden. Heel veel succes!

ONZE KLANTEN

We zijn de betrouwbare partner voor de mooiste merken en organisaties

ETQ Amsterdam
NLE
Stigas
Hogeschool Rotterdam
Scholt energy
Yource Fintrex
Senior Service

Wil jij ook een cultuur waarin je digitaal succes afdwingt?

Cultuur is een ongrijpbaar iets. Hoe weet je nu of jouw cultuur klaar is voor een digitaal team? Wij kijken graag met je mee.