Recruitment marketing automation: Hoe zet je Marketing Automation in voor meer medewerkers?

E-mails zijn een vast communicatiemiddel geworden tijdens het sollicitatieproces. Ook Whatsapp wordt steeds meer ingezet. Maar het potentieel van Marketing Automation in het recruitmentproces blijft vaak onderbenut.

Wat maakt Marketing Automation zo’n kansrijke methode? Het is eigenlijk heel logisch: actieve sollicitanten houden hun e-mail nauwlettend in de gaten en openen en lezen e-mails van merken waar ze hebben gesolliciteerd. Niet voor niets hebben ze immers de eerste stap gezet en hun interesse getoond. Dit biedt een gouden kans voor werkgevers om de kandidatenervaring te verbeteren, het merk te versterken én nieuwe collega’s binnen te halen.

Lees hier meer over Recruitment Marketing.

Klinkt goed, maar hoe grijp je deze kans aan? Wij geven je onze 3 favoriete journeys en leggen je daarna in 5 stappen uit hoe jij zelf aan de slag kan met Recruitment Marketing Automation.

👉 Let op: Na het stappenplan delen we ter inspiratie ook nog een aantal mooie voorbeelden van recruitment marketing automation!

De tofste journeys die we hebben gebouwd

Als je op zoek bent naar een nieuwe carrièrekans, kan het sollicitatieproces soms ontmoedigend zijn. Gelukkig hebben bedrijven tegenwoordig geavanceerde marketing automation tools tot hun beschikking, waarmee ze op een persoonlijke en doelgerichte manier kunnen communiceren met potentiële kandidaten. Laten we eens kijken naar drie krachtige marketing automation flows die bedrijven kunnen gebruiken om kandidaten te betrekken en te begeleiden tijdens het sollicitatieproces.

1. Introductieflow

De introductieflow is de eerste stap in het betrekken van potentiële kandidaten en het creëren van een positieve eerste indruk. Deze flow begint zodra een kandidaat zich aanmeldt voor meer informatie over een vacature of zich registreert op de carrièrepagina van een bedrijf. Een effectieve introductieflow bestaat bijvoorbeeld uit de volgende elementen:

 • Welkomstmail: Zodra een kandidaat zich aanmeldt, wordt automatisch een welkomstmail verstuurd. Deze mail bevat een vriendelijke begroeting, een korte introductie van het bedrijf en een samenvatting van wat de kandidaat kan verwachten tijdens het sollicitatieproces.
 • Persoonlijke video: Om een persoonlijke touch toe te voegen, kan de introductieflow ook een video bevatten waarin de CEO of een teamlid zich voorstelt en meer vertelt over de bedrijfscultuur en de kernwaarden. Dit kan ook prima een simpel, low-budget filmpje zijn; hoe authentieker, hoe beter.
 • Follow-up: Tijdens de introductieflow kunnen er follow-up e-mails worden verzonden met aanvullende informatie over het bedrijf, de werkomgeving en de voordelen van het werken bij het bedrijf. Deze e-mails zijn ontworpen om de kandidaat warm te houden en als aanmoediging om verder te gaan in het sollicitatieproces.

We hebben deze recruitment marketing automation flow gebouwd voor Yource

2. Geautomatiseerde Vacature-Nieuwsbrief

Een geautomatiseerde vacature-nieuwsbrief is een effectieve manier om kandidaten op de hoogte te houden van nieuwe carrièremogelijkheden binnen het bedrijf. Deze flow is vooral nuttig voor kandidaten die best geïnteresseerd zijn in het bedrijf, maar nog niet helemaal klaar zijn om te solliciteren. Misschien hebben ze nog niet de juiste functie voorbij zien komen, of wachten ze op een geschikt moment om in actie te komen. Deze kandidaat wil je blijven betrekken! Enkele belangrijke aspecten van deze flow zijn:

 • Personalisatie: Door gebruik te maken van gegevens die zijn verzameld tijdens eerdere interacties, kan de nieuwsbrief worden gepersonaliseerd op basis van de interesses en voorkeuren van de kandidaat. Hierdoor voelt de communicatie relevanter en aantrekkelijker aan voor de ontvanger.
 • Automatische updates: Zodra er nieuwe vacatures beschikbaar komen binnen het bedrijf, worden automatisch updates verzonden naar de abonnees van de nieuwsbrief. Deze updates bevatten gedetailleerde informatie over de vacatures, inclusief functieomschrijvingen, vereisten en sollicitatieprocedures.
 • Call-to-action: Elke nieuwsbrief bevat een duidelijke call-to-action die de ontvangers aanmoedigt om actie te ondernemen, zoals het bekijken van vacatures op de website of het delen van de nieuwsbrief met vrienden en collega's.

 

👇 Lees hieronder verder...Wil jij meer kandidaten met Recruitment Marketing Automation?

Neem contact met ons op. We laten je graag zien hoe we dit voor andere merken al geregeld hebben en wat de mooie resultaten zijn. 

3. Journey o.b.v. Leadscoring

Een journey op basis van leadscoring is een geavanceerde marketing automation flow die gebruikmaakt van gegevens en gedrag van kandidaten om hen door het sollicitatieproces te begeleiden. Hier zijn enkele kenmerken van deze flow:

 • Leadscoring: Door middel van leadscoring worden kandidaten beoordeeld op basis van criteria zoals hun interacties met de website, de mate van betrokkenheid bij e-mails en hun professionele achtergrond. Op basis van deze scores worden kandidaten ingedeeld in verschillende segmenten, variërend van 'koude leads' tot 'hot leads'. Over het algemeen is een ‘hot lead’ de kandidaat die openstaat voor frequentere communicatie!
 • Gepersonaliseerde communicatie: Afhankelijk van hun leadscore ontvangen kandidaten gepersonaliseerde communicatie die is afgestemd op hun specifieke behoeften en interesses. Dit kan variëren van uitnodigingen voor evenementen en webinars tot speciale aanbiedingen voor bepaalde vacatures.
 • Automatische workflows: De journey op basis van leadscoring omvat verschillende automatische workflows die zijn ontworpen om kandidaten te begeleiden en te converteren naar sollicitanten. Deze workflows kunnen bestaan uit gepersonaliseerde e-mails, retargetingadvertenties en follow-upgesprekken met een recruiter.

Deze geavanceerde marketing automation flows hebben een aantal concrete voordelen voor je bedrijf: je stroomlijnt het sollicitatieproces, vergroot de betrokkenheid van kandidaten vergroten en trekt de beste talenten aan voor je organisatie. Met een doordachte strategie en de juiste tools kan je zo een onderscheidende en persoonlijke ervaring bieden aan potentiële kandidaten. Daarnaast geef je je employer brand ook een boost.

Een toffe uitwerking van een werkgeversmerk is die van Kamera Express.

Marketing Automation

Zelf aan de slag

Even in het kort.

Stap 1: werk de Candidate Journey uit

Stap 2: bepaal welke mails wanneer verstuurd moeten worden

Stap 3: zet een Marketing Automation platform op en koppel dat met je ATS

Stap 4: bouw de automations en regel metingen

Stap 5: analyseer, test en optimaliseer de flows

Stap 1: Werk de Candidate Journey uit

Allereerst moet de Candidate Journey gedetailleerd uitgewerkt worden. Creëer een overzicht van wat een kandidaat hoort en ziet van jouw werkgeversmerk voor, tijdens en na de sollicitatie.

Trek een groot vel papier uit te kast of een muur waar post-its aan kunnen worden gehangen. Hang per contactmoment een post-it op. Neem hierbij mee:

 • Pagina’s die de persoon ziet
 • Advertenties
 • Social Posts
 • Emails
 • Adverteren

Sorteer al deze momenten, het liefst chronologisch. Door dit overzicht krijg je zicht op eventuele hiaten in het sollicitatieproces en kun je gerichte verbeteringen aanbrengen.

Customer Journey Sessie

Stap 2: Bepaal welke e-mails wanneer verstuurd moeten worden

Na het uitwerken van de Candidate Journey is het essentieel om te bepalen welke e-mails op welk moment moeten worden verstuurd. Je vult dus de journey met de juiste content.

Wat is je doel? Deze e-mails moeten de kandidaat prikkelen, het werkgeversmerk naar voren brengen en uitleggen hoe het is om voor jouw organisatie te werken. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen informatief en boeiend zijn, zodat de kandidaat betrokken blijft bij het sollicitatieproces.

Hoe zorg je ervoor dat je de kandidaat ook echt prikkelt:

 • Ga een stap verder en stuur niet alleen emails, maar zorg ook dat mensen advertenties te zien krijgen op Facebook, LinkedIn of Google
 • Maak jouw emails netjes op, zorg voor beeld en korte, duidelijke teksten. Neem een voorbeeld aan de mails die we hebben gemaakt voor time to momo.
 • Zorg voor wat luchtigheid in je mail. Vertel een anekdote van een collega die de bedrijfscultuur uitlegt in plaats van een lap tekst.
 • Maak het persoonlijk, zorg dat de mails vanuit de juiste persoon komen. Denk aan de Recruitment/HR verantwoordelijke. Laat dit ook terugkomen in de afsluiting en afzender van de mail; een mailtje van ‘’Eelco van Digital Growth Agency’’ is persoonlijker, en wordt over het algemeen vaker geopend en gelezen dan eentje van ‘’Digital Growth Agency’’.
ActiveCampaign

Stap 3: Zet een Marketing Automation platform op en koppel dat met je ATS

Om deze e-mails efficiënt te kunnen versturen, is het aan te raden om een Marketing Automation platform te gebruiken dat gekoppeld is aan je Applicant Tracking System (ATS). Kies een platform dat naadloos integreert met je ATS, zodat er automatische gegevensuitwisseling plaatsvindt.

Op deze manier kun je in het ATS zien welke e-mails de kandidaat heeft ontvangen vanuit het Marketing Automation platform. Werk een eenvoudig technisch ontwerp uit om de koppeling tussen beide systemen te realiseren.

Welk marketing automation systeem je het beste kunt kiezen, hangt af van jouw wensen. Voor Recruitment Marketing Automation gebruiken wij Hubspot en ActiveCampaign het meest.

Zapier

Stap 4: Bouw de automations en regel de metingen

Met het technisch ontwerp als leidraad, is het tijd om de automatisering op te bouwen en de juiste metingen in te stellen. Creëer verschillende automatiseringen en vertakkingen op basis van de Candidate Journey en stel meetpunten in om de effectiviteit van de e-mails te kunnen evalueren.

Let bij het bouwen op de volgende regels:

 • stuur kandidaten niet meerdere keren introducties over jouw werkgeversmerk als ze meerdere keren achter elkaar solliciteren
 • zorg dat je kandidaten die totaal niet aansluiten op wat jouw organisatie zoekt, uit de mails worden gehaald
 • zorg dat je alleen vacatures deelt die nog open staan
 • zorg dat kandidaten zich eenvoudig uit en weer in kunnen schrijven

Een dashboard kan worden opgezet om de prestaties van de automatiseringen bij te houden en inzicht te krijgen in de resultaten. Sommige Marketing Automation pakketten bieden hier goede mogelijkheden voor. Bij andere pakketten zul je zelf iets moeten maken.

Ons data en automation-team kan je hier goed bij helpen. Dit is wat ze doen.

Bouwen automations

Stap 5: Analyseer, test en optimaliseer de flows

Na het implementeren van de automatiseringen is het belangrijk om regelmatig de resultaten te analyseren, tests uit te voeren en de flows te optimaliseren.

Meet de prestaties van de e-mails en kijk naar indicatoren zoals open rates, click-through rates en conversiepercentages.

Identificeer zwakke punten en experimenteer met verschillende benaderingen om de resultaten te verbeteren. Door continu te analyseren, testen en optimaliseren, kun je het sollicitatieproces voortdurend verbeteren en de kandidatenervaring versterken. Een handig voorbeeld hiervan is de a/b-test feature van ActiveCampaign, waarmee je gemakkelijk kan testen wat er beter kan in je mails. Van de lengte van je tekst tot de naam van de afzender; experimenteer met je content om zo steeds betere resultaten te behalen.

Recruitment Marketing Automation

In een tijd waarin talent schaars is en de concurrentie om gekwalificeerde kandidaten hoog is, biedt het optimaliseren van het sollicitatieproces met behulp van Marketing Automation een aanzienlijk voordeel. Ook omdat lang niet al je concurrenten deze tak van de marketing zullen hebben uitgespeeld. Een gouden kans om de voorsprong te pakken.

Door de Candidate Journey gedetailleerd uit te werken, relevante e-mails op het juiste moment te versturen en de processen te automatiseren, verbetert je niet alleen de efficiëntie van je marketing, maar vergroot je ook de betrokkenheid en tevredenheid van kandidaten. Succes!

Tijd voor groei!

Wil jij groeien met Recruitment Marketing Automation? Top! Neem contact met ons op, we laten graag zien hoe we dit voor jullie kunnen realiseren.